FolkUngar Workshop

En workshop med FolkUngarteamet i en skolklass är ett glädjefyllt musikaliskt möte där vi hoppsar, tramsar, dansar, spelar och sjunger. Grunden är folkmusiken men kryddad med moderna arrangemang och barnens egna tolkningar. Barnen får upptäcka spelglädjen och använda sin kreativitet, uppleva gruppdynamik, lyhörd­het och nya uttryck för att ha roligt och spela instrument tillsammans. De får ha riktigt roligt med folkmusiken och varandra.

FolkUngars instrumentbank följer med vid varje besök. Där finns instrument att låna till alla, fioler och guitaleles. Instrumenten är stämda i färdiga ack­ord och färgmärkta för att det ska låta bra och vara lätt att spela med på en gång.

Från barnens idéer arrangerar vi musiken tillsammans. Här finns inget rätt och fel, allt är til­låtet. Klassen får också, med hjälp av en kreativ metod, göra en egen text om ett ämne som berör just dem. Här finns möjlighet att i förväg bestämma vad texten ska handla om utifrån ett önskat tema. Låten spelas in med en portabel musikstudio och läggs ut på www.folkungar.se, där barnen kan lyssna på sin låt eller ladda ner den en vecka efter vårt besök. Sedan kan klassen fortsätta att arbeta med sin låt att göra fler verser på melodin eller varför inte en egen musikvideo.

 

I korthet går en workshop till så här:

– uppvärmning/lära känna

– sångutlärning och kanske en liten bakgrund till låten, spelmannen, platsen den kommer från

– vi visar hur man spelar på instrumenten

– delar ut instrument och eleverna får prova

– hela klassen sjunger och spelar tillsammans

– barnen får göra sin egen text till den gamla melodin och öva in den

– instrumentbyte, öva

– inspelning

– allt avslutas med att klassen dansar ut till glada hoppsasteg (man kan nämligen inte hoppsa å va sur!).

 

Målgrupp: åk. 2-6 (kan anpassas för äldre eller yngre deltagare)

Våra workshops kan varieras tidsmässigt med 90 min eller 70 min per pass.

Möjlighet finns till fler möten med Folkungarteamet, alternativt fördjup­ning, där metoden används tillsammans med övriga ämnen i läroplanen i samarbete med skolans pedagoger. Folkungar är utmärkt för Skapande skola, då upplägget kan anpassas enligt teman i läroplanen utifrån skolornas olika önskemål.

 

För bokning klicka här.

FolkUngar och Corona

Vi tänker på säkerheten vid våra workshops. Här följer några punkter som vi håller hårt på inför höstens workshops:

  • Ansvarig pedagog som följer med klassen till FolkUngar ställer upp barnen på ett led utanför lokalen med ett tryggt avstånd mellan varje elev. Vi släpper sedan in eleverna en i taget och hänvisar dem till den stol där de ska få sitta.
  • Alla elever/lärare och FolkUngar tvättar sina händer noga innan och efter varje workshop.
  • Vi planerar workshopens olika moment så att ingen närkontakt eller trängsel i klassrummet sker.
  • FolkUngar har handskar på sig i kontakt med instrumenten.
  • Instrumenten spritas av grundligt mellan alla grupper.